Pripadlo pol metra snehu, cestári vyhlásili I.stupeň kalamity

15.02.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 15. februára (TASR) - V okrese Stará Ľubovňa pripadlo počas víkendu asi pol metra snehu, fúkal silný nárazový vietor a na viacerých úsekoch ciest sa vytvárali snehové jazyky, takže v sobotu a nedeľu ...
\"Takúto záľahu snehu sme tejto zimy ešte nemali. Od piatkového popoludnia výdatne snežilo a fúkal silný nárazový vietor. Na cestách v úseku medzi Plavnicou a Ľubotínom, Spišskou Belou a Bušovcami, Slovenskou Vsou a Reľovom, Spišskými Hanušovcami a Malou Frankovou, Starou Ľubovňou a Mníškom nad Popradom, ale aj Jarabinou a Litmanovou sa vytvárali snehové jazyky. V sobotu ráno o 6.00 hodine som vyhlásil prvý kalamitný stupeň, \" povedal pre TASR riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Starej Ľubovni Michal Kormaník. Vyzdvihol, že napriek mimoriadne nepriaznivému počasiu nebola žiadna z obcí v regióne odrezaná od sveta. Technika bola po celý víkend v plnej permanencii. Zjazdnosť zabezpečovalo šesť posypových vozidiel zo strediska v Starej Ľubovni, jeden z Malého Lipníka a štyri zo Spišskej Starej Vsi. V oblasti Magury nasadili cestári aj snehovú frézu.
\"V súčasnosti sa sústreďujeme predovšetkým na rozširovanie profilu a chemický posyp na cestách prvej triedy a postupne aj ciest druhej a tretej triedy, kde chceme doplniť posyp, \" povedal Kormaník. Dodal, že sneženie ustáva a vietor sa zmierňuje, takže ak sa počasie opäť nezhorší, je predpoklad, že prvý kalamitný stupeň cestári odvolajú ešte dnes. V okrese Stará Ľubovňa platila \"jednotka\" aj v pondelok 9. februára. Vtedy však len niekoľko hodín, keďže ju v ten istý deň popoludní odvolali. Kormaník v tejto súvislosti vyzdvihol spoluprácu s dopravnou políciou pri operatívnom riešení problémov na cestách.
Sneženie, nízka viditeľnosť a vietor sa podpísali aj pod viacero dopravných nehôd v okrese, ktoré sa zaobišli bez zranení. Autá zväčša skončili v priekope, odkiaľ im pomáhali hasiči. Dnes ráno pred deviatou vyťahovali auto, ktoré skončilo vedľa cesty v Kamienke a cestou naspäť ďalšie osobné auto pri Hniezdnom. Na horskom priechode Vabec smerom na Kremnú uviazli dve plne naložené dodávky z Maďarska, ktorých vodiči neboli pripravení na zimné podmienky. Chýbali im snehové reťaze a v najlepšom stave nemali ani pneumatiky.
 

Vyberte región